sommarlovstankar

Så. Under läsåret som gick har jag haft fyra deltidsjobb (de överlappade i några veckor, men annars har jag legat stadigt på tre deltidsjobb i taget). Fem stycken, om man räknar med mitt företag och dess sånggig och fotograferingar, och det vore ju skam om jag inte gjorde det. Fem, alltså. Det är inte hållbart. Jag känner mig trött och urlakad och osugen och jag vill inte räkna ned till semestern. Jag vill inte leva livet så. Det finns de som säger att när man blivit vuxen är det ett måste att räkna ned till semestern; att det är så man gör. Well, jag vill inte.

Jag har tankar om hur jag skulle vilja ha det egentligen, men det är inget jag kan förändra i rappet. Så till hösten kommer jag harva på med mina deltidsjobb. För att jag inte har fått något jobb som är på fler procent helt enkelt (jag trivs ju egentligen på mina jobb - det är det att de är så många). (Jag har inte sökt så många; jag har sökt det som dykt upp, men utlysta sångpedagogtjänster växer inte direkt på träd - särskilt inte på mer än några tiotals procent.) Den tanken gör mig lite ... trött.

Men! Nu! Är det semester. Så just nu behöver jag inte tänka på NÅNTING av allt det som gör mig trött (speciellt eftersom jag redan är trött och då blir tänket ändå inte så konstruktivt). Jag har fyllt i en sommarlista för att fira semestern. Såhär tänker jag om sommaren:


Hur ser sommarplanerna ut?
Jag ska vara ledig och hänga runt (!). Förra sommaren var ju extremt maxad på alla sätt. I år vill jag bara vara still och ladda upp min kreativitet. Jag skulle vilja bada mycket om vädret blir fint. Jag längtar efter att vara mycket i Malmö med Jens. Och så tänkte jag att jag skulle ta och lära mig spela trombon, det vore ju fett.


Vilken är favoritsommarblomman?
Syrener. Räknas som vårblommor av andra, vet jag, men vi hade syrener i trädgården som slog ut precis till skolavslutningen. Galet somrig doft för mig alltså.


Var badar du helst?
I havet i norra Bohuslän där vi har vårt sommarställe. Vattnet är larvigt grumligt här i Göteborg om man jämför.

Hur länge ska du vara ledig?
Nio veckor. N-i-o v-e-c-k-o-r. (Förutom fyra lördagar då jag fotar bröllop. Kul!)


Vad ser du mest fram emot?
Herräng!


Vad kommer du köpa inför semestern?
Nya solglasögon och träningskläder.


Vad kommer du köpa under semestern?
En massa glass. :)


Vad lyssnar du på i sommar?
Swing! En massa 30- och 40-talsswing.


Vilken är favoritsommardoften?
Havsdoften. Den där som andra tycker luktar ruttet (?!) och jag tycker luktar friskt och salt och tång. Åh, vad underbart!

Hur kommer du att göra dig illa?
Jag kommer riva mig på en och annan havstulpan och få hysteriska myggbettsbölder men framför allt kommer jag bli kickad på smalbenen av nybörjare med klackskor på Herräng.


Vad oroar du dig för?
Jag oroar mig inte (!). Det får bara bli.


Hur ser den ultimata sommardagen ut?
När jag morgonpromenerar vid niotiden är det alldeles tyst och lugnt ute, tomt på trafik. Jag kommer hem igen och kryper ned hos min käraste som är tröttmysig och nyvaken. Sen äter vi frukost (jag gör våra ägg eftersom han tycker att mina scrambled eggs blir bättre än hans) hur lugnt som helst, jag läser lite i min bok kanske.

Det är alldeles lagom varmt (vilket i mitt liv nog är lite svalare än vad andra kanske skulle önska) och strålande sol, klarblå himmel och några små ulliga fluffiga moln. Det fläktar alldeles lagom. Jag har långklänning (den röda eller den svartvitrandiga) och sandaler och solhatt. Vi åker och badar. Kanske till någon av öarna, kanske norra skärgården men troligare södra, eller så föreslår någon ett helt nytt ställe där jag aldrig har varit, ett där det är riktigt riktigt fint att bada. Det är några vänner med, kanske sex-sju stycken; kanske till exempel Johan eller Åse eller Karolina eller Trevliga Trion; Anna helt säkert. Det tar en liten stund att åka dit och vi pratar om livet och våra idéer och framtidsplaner och lyckliga drömmar.

Sen ligger vi på klipporna och läser i våra böcker och bläddrar i våra tidningar, pratar sporadiskt, fikar när vi känner för det (det finns halloumisallad med grapefrukt och stekt sparris till lunch, och fruktsallad med jordgubbar och chokladkaka till fika) och badar nästan hela tiden, ungefär så fort vi torkat sedan förra badet (Jens badar inte lika ofta utan ligger och slumrar och lyssnar på en podcast. Vi har ett stort färggrant parasoll med så att han inte bränner sig, min stackars röttlätta fräkniga sötnos). Jag fotar hela tiden trots att solen står högt och ljuset är skarpt.

När vi tröttnat på solvärmen tar vi båten och vagnen in till stan igen, går hemom och duschar bort saltvattnet, och sedan äter vi knytismiddag på en filt i Slottskogen. Vännerna som inte var med under dagen dyker upp under kvällen. Någon har nog gjort minipizzor, med svamp och mycket tryffelolja särskilt för min skull, och det finns capresesallad och garanterat lösgodis. Senare är det säkert dans på Forum, antingen måndagsdans eller tisdagsblues, och är det inte det går vi hem till mig när det börjar bli kyligt (för det är nog jag som bor närmast) och dansar blues i mitt kök istället, och alla som inte har varit med och badat kommer också dit och har med sig Lejonet & Björnen-glass i en massa smaker, och så dansar vi och pratar och myser och äter glass till strax efter midnatt, när någon kommer på att det är dags att åka och nattbada. Vi åker till Delsjön antagligen (några cyklar, och vi som inte cyklar åker i Gröna Faran). Vattnet är alldeles svart och mjukt som sammet, det är stjärnklart och varmare i vattnet än i luften; sådär så att man huttrar lite när man går upp, och nog måste ta några simtag till istället; sådär så att man bara vill ligga kvar på rygg i vattnet och titta på stjärnorna.

1 comment :