gamla gator och paella i madridKolla här va! Morgon i Madrid. :) För där var jag i förra veckan. Huvudmålet var Espanish Blues Festival precis som förra året, men vi passade på att åka två dagar innan för att hinna turista lite också, så det blev en femdagarsresa allt som allt. Alldeles perfekt. Utsikten från fönstret i vårt rum var denna.


Och utsikten från min huvudkudde var denna. Man tackar. :)


Vi tar en till på det här morgonrufset och det där mjuka skrattet. Pallarnte hur snygg han är.


Frampå förmiddagen gav vi - det vill säga Johanna, Sebastian, Jens och jag - oss ut på stan. Madrids stadskärna är så fin och vi bodde precis mitt i smeten fast ändå mysigt - i vilken annan stad är det så?Vi hittade en affär med bara handgjorda skor och tänkte "åååh vilka perfekta balboaskor" tills vi såg att de var skodda med metall precis framme under tån. Flamenco såklart.
Johanna och chipsaffären! :)


Mot Plaza Mayor! Måste ju visa Jens, som var i Madrid för första gången, turistställena.


Och bäst som vi gick omkring där på torget hörde vi marschmusik och folk och hästar med blänkande attiraljer dök upp.


Ingen aning vem som åkte i denna vagn, men det var ett himla rabalder och massvis med hästar och poliser och annat.


Glada turister!


Efter Plaza Mayor gick vi till kungliga palatset (som var stängt just den dagen, så vi kunde inte gå in och titta).


Fota utsidan kunde man ju dock.


Och så dök det upp lite fler blänkande hästar och patrullerade runt den öppna platsen framför palatset.


Sen gick vi till katedralen (som behändigt nog ligger precis bredvid).


Och där var det öppet så att man kunde gå in och titta.


(Det här tycker jag är bra, förresten. Så att folk som befinner sig på en religiös plats för att använda den till religiösa grejer på riktigt och inte turistande, kan få vara ifred och ha det lugnt.)


Jag tyckte att katedralen var så märklig först (för jag kände inte till den sedan innan), kunde liksom inte placera den, den liknar ingen annan katolsk katedral jag varit i (och jag har varit i så många - många år i olika kammarkörer samt ett visst reseintresse does that to you). Efteråt när jag läste på fick jag förklaringen: Den är helt ny! Och är byggd i en mängd olika stilar, vilket förstås en mer arketektoniskt eller kulturhistoriskt bevandrad person än undertecknad hade kunnat berätta. Coolt att se i vilket fall. Och den allra största behållningen var taket. Så märkligt och ovanligt och vackert.
Gah, så underbara ljuvliga färger!


Sedan var vi hungriga och bestämde att det var dags för lunch ute i solen (för vi hade helt strålande väder, som en sval svensk sommar ungefär, och så mycket vårfeeling överallt).Klart man ska äta paella i Spanien! I alla fall om den är så god som den här var. Smaskens.

Sen gjorde vi en massa andra saker, men det här inlägget sväller redan ut över kanterna med bilder, så eftermiddagen får komma i nästa inlägg. Hej så länge!

2 comments :

  1. Vilket fantastiskt tak! I katedralen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eller hur! Så stort också, jag bara önskade att jag hade kunnat titta lite närmare på alla spännande mönster.

      Delete