vad ska vi göra åt sverigedemokraternas framfart och normaliseringen av den?

Detta skrev jag häromdagen på facebook i ren frustration. Postar texten här också utifall att någon av er har några smarta idéer!

Kort fråga: Vad ska vi göra åt Sverigedemokraternas framfart och normaliseringen av den?

Lång fråga: På senare har det blivit rent omöjligt för mig att tänka bort att nazisterna (Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet menar jag då) valdes till makten på ett demokratiskt sätt. Och hur de bitvis ändrade sin retorik. Precis som som Sverigedemokraterna har gjort och fortsätter göra. I en insändare i DN skriver Birgitte Horne Jensen följande: "Nu när närminnet ibland är lite dimmigt finns minnen från tidigare som står så mycket tydligare. Ett är de kalla kårarna efter ryggen när SD:s partisekreterare, Richard Jomshof, för en del år sedan helt öppet sade att SD anpassar retoriken efter det som är mest gångbart och att de har gott om tid. Samma kalla kårar, fast förstärkta, upplevde jag, när jag tittade på SVT:s första program i serien ”30 minuter”, där programledaren Anders Holmgren ville få moderatledaren Ulf Kristersson att säga om det var han eller SD som hade förändrat sig. Kristersson svarade att SD hade ändrat sin retorik, så nu kunde man prata med dem. Taktiken har alltså fungerat och det får till och med erfarna politiker och reportrar att tro att SD har ändrat politik fast de inte har flyttat sig en millimeter. Det är bara förpackningen som är lite snyggare." Det här är skrämmande och helt korrekt. De har INTE ändrat politik. De har bara lärt sig, slipat retoriken. Och jag tänker på Nanna Johanssons serie om hur Sverigedemokraterna beskrivs i media som kom ut 2012 (!) och hur långt vi redan har flyttat oss i den listan. HJÄLP!

En av de saker som gör mig allra räddast är Moderaternas och Kristdemokraternas vilja att gå i deras ledband. Alltså hur känns det att vara moderat eller kristdemokrat idag och vara villig att gå med på Sverigedemokraternas krav för att själv få mer makt? Tror man på allvar då att det kommer sluta väl för Sverige? Jag tänker på sådant som att Sverigedemokraterna nu kan säga helt öppet sådant som de inte var villiga att säga helt öppet för några år sedan - som att de vill stoppa all asylinvandring. Det har de förstås alltid velat, men det har inte varit okej att säga det förut, och nu är det det.

Och då till detta med att vissa saker är okej att säga, och vissa saker inte är det. Kommentarer av typen "Men det får man ju inte säga nuförtiden" göre sig icke besvär. För jag tycker att det är bra och rimligt att det finns saker som inte är "okej" att säga! Då menar jag inte "inte okej" som i att det borde vara olagligt, utan att jag är FÖR ett s.k. PK-klimat där den här typen av retorik inte normaliseras! Jag älskar politisk korrekthet! Vet ni vad politiskt korrekt innebär nämligen? Det innebär att man kan stå för det man säger och redovisa källor! Kalla mig utomordentligt gärna politiskt korrekt! Det tar jag nämligen som en komplimang varje gång. Jag förstår ju att det är lätt att få det att se ut som att det jag vill åt är ett odemokratiskt begränsande av yttrandefriheten. Det är det INTE. Det jag menar är att jag att det är fullkomligt rimligt att ökad tolerans, innebär tolerans mot allt utom intolerans (alltså: tolerans gentemot intolerans föder inte mer tolerans utan mer intolerans). Det är fullkomligt rimligt att yttrandefriheten kan gälla allt utom ett motstånd mot eller en nedmontering av yttrandefriheten. Förstår ni vad jag menar då? Jag tror att ni gör det. Jag tror att det är folk med något skumt på agendan som låtsas att det är bra för yttrandefriheten att föra samtal kring att skära ned på yttrandefriheten!

Förresten måste jag här klippa in det här citatet av Ivar Arpi i SvD, i en ledartext med rubriken "Det svåra med tolerans" från 2016: "Vänstern är också bättre på att demonisera högern, än vad högern är på att göra detsamma med vänstern. Högerpersoner beskrivs ofta av vänstern som att de lider av empatistördhet, brist på medkänsla, sociopati eller allmän narcissism. Vänsterpersoner tror i högre utsträckning att högerpersoner är genuint onda eller patologiska. Varför det är så är svårt att säga exakt. Studier visar att vänstern har svårare att förstå hur högern tänker än vice versa (Jesse Graham, Brian A. Nosek och Jonathan Haidt, 2012)." Det är skickligt skrivet, det måste jag ge honom, på det viset att det i texten, om man läser lite snabbt och slarvigt, framstår som att det finns studier som visar allt det han påstår. Genom att lägga till en källhänvisning sist i stycket ger han läsaren en vag känsla av att alltihop är belagt i studier. Men allt utom sista meningen är bara hans åsikter. "Högerpersoner beskrivs ofta ..." skriver han - var då? Av vem? "Vänsterpersoner tror i högre utsträckning ..." Var har han mätt detta? Det är bara sista meningen han har källhänvisning för. Och jag vill här och nu erkänna att jag har genuint svårt att förstå hur högern tänker! Jag är en av de här personerna som han pratar om! Förklara gärna!!!

Vidare: Att vara politiskt inkorrekt och vara stolt över det är ett jävla skitdrag hos folk faktiskt. Det är att vara den där personen som tycker att "någon ju måste vara djävulens advokat". Vet ni vad jag tycker om det? Att sådana personer ALDRIG bidrar med något vettigt, rimligt, uppbackat, klarsynt till någon diskussion. De vill bara slänga in en massa skit i varje debatt "för att friska upp lite" och sedan försvinna därifrån och inte behöva ta konsekvenserna. Lite som att slänga in en bomb i ett hus och sedan vilja stå på avstånd och känna värmen från branden. Jag tänker på hur svårt det är att vara intellektuellt hederlig och att försöka upprätthålla en ärlig debatt på internet: alltså att försöka ha åsikter och vara saklig, lugn, tydlig, i en motvindsstorm av tusen trollkommentarer som inte har något att förlora utan som kan "debattera" helt osakligt och bara vägra lyssna på argument (man kan försöka med "nej, jag säger ju att jag aldrig har sagt X. Var någonstans hittar du att jag har sagt X? Istället sa jag Y" - och då få trehundra svar som säger "HUR kan DU som hävdar att du står på de svagas sida säga X!" och så får man börja om med "nej, det jag sa var Y. Inte X. Kan du visa någonstans där jag har sagt X?" och så vidare, i all evighet. Jag tänker t.ex. på Stina Wollters instagram och de oerhörda mängder skit hon får ta emot, samtidigt som hon lyckas vara rimlig, tydlig och behålla integriteten. Men hur ska hon orka? Det är klart att man inte orkar! Att skicka iväg en trollkommentar tar två sekunder! Att skriva ett genomtänkt svar kan dränera en hel dag. Och det är klart att jag fattar att det är det trollen vill. Dränera oss, som försöker hålla på intellektuell ärlighet och källsäkerhet. Dränera oss så att vi inte ska orka mer.

Och så har vi detta med folkbildningen. Att Sverigedemokraterna har velat skära ned på antalet platser på folkhögskolor och studieförbund har vi ju vetat länge. Men nu kommer det alltså en motion om utredning av nedläggning av alla folkhögskolor. Det är på riktigt. Hur kan man veta det här, att de vill lägga ned alla folkhögskolor och sedan inte se den rakt påföljande konsekvensen bokbål (eller modern motsvarighet)? Det är ju liksom inte som att de kommer lägga ned lite folkhögskolor och nöja sig med det? Är det någon som på riktigt tror att de skulle nöja sig med det? Alltså på riktigt riktigt?

Men hur det nu var. Så är jag alltså rädd. Och utan idéer. Jag förstår inte hur vi ska lyckas stoppa det här. Jag förstår förstås att man inte når någon förändring alls genom att posta på facebook, för min egen filterbubbla är liten och trång. Och jag känner mig så oerhört hjälplös. Hur ska vi stoppa den här utvecklingen? Det ser ju oerhört mörkt ut? Det är helt tydligt för mig nu (och jag känner mig dum och naiv som insett detta först nu) att om vi inte gör nånting nu så är det ju snart försent. Sverigedemokraterna kommer få som de vill. Alla ni smarta personer jag känner, ni som är mindre naiva än jag, ni som sett detta komma länge: Vad ska vi göra åt Sverigedemokraternas framfart och normaliseringen av den?

No comments :

Post a Comment